Fiv/FeLV hos katte

Feline immunodeficit virus & Feline leukæmi virusinfektion

Feline Immunodeficit Virus (FIV)

Fiv

Fiv er også det man kalder katte-AIDS. Fiv er en virusinfektion, som med tiden ødelægger kattens hvide blodlegemer. Fiv er ikke en dødelig virussygdom i sig selv hos raske katte, men kattens immunforsvar bliver svækket med tiden og gør katten mere modtagelig, over for andre infektioner, hvilket kan være dødeligt for katten. Fiv kan også ødelægge nogle af kattens sunde og raske celler, så de ikke er funktionelle mere. Forekomsten af Fiv er der ingen der kender præcist og udbredelsen, af sygdommen varierer fra landsdel til landsdel. Fiv er ikke en zoonose, hvilket betyder at sygdommen ikke kan smitte mennesker.

Symptomer:
Der er ikke helt specifikke symptomer på katte-AIDS. Katten udvikler tit betændelse i mundhulen og i tandkødet, luftvejslidelser kan være at se. Andre symptomer kan være blodmangel, diarre´, nedstemthed, afmagring, hudinfektioner, øreinfektioner
Symptomerne vil i de første par uger efter smitte, være svære at se hos katten. Herefter vil virussen ofte gå i en hvilefase, som nemt kan vare i flere år, i denne face vil der ikke kunne ses symptomer hos katten. Når virussen så går i udbrud, vil der være symptomer at se hos katten.

Diagnosticering:
For at finde frem til diagnosen, kan der tages en blodprøve, og denne kan testes på stedet hos dyrlægen, eller sendes til et eksternt laboratorie. I blodprøve vil der være antistoffer mod AIDS-virussen, hvis katten er smittet med Fiv.

Behandling:
Der er desværre ingen behandling af sygdommen. Katte som er smittet med katte-AIDS, som befinder sig i hvilefasen, kan godt holdes i live, de skal dog isoleres fra andre katte og skal holdes inde, resten af deres levetid, hvis de adfærdsmæssigt kan indfinde sig med dette, for at undgå smitte til andre katte.

Forebyggelse:
Katte som er inficeret, kan sprede sygdommen via bid, virussen udskilles hovedsaligt i kattens spyt. Her er sandsynligheden størst hos intakte hankatte, da de slås hyppigere end hunkatte. Hankatte har faktisk 5 gange større risiko for at udvikle AIDS end hunkatte. Generelt har alle katte som ikke er neutraliseret (kastreret eller steriliseret) ca. 3 gange så høj risiko for at være bærere af virussen og jo ældre katten er, jo større er risikoen for infektion, da sygdommen udvikler sig langsomt. Katte kan også i nogle tilfælde blive smittet ved parring og killinger kan blive smittet via modermælken.

Feline Leukæmi virusinfektion (FeLV)

FeLV

FeLV også kaldet leukæmi, er en virussygdom, som ødelægger de hvide blodlegemer, ligesom katte-AIDS gør. Katte kan gå længe og være smittet, uden at vise symptomer på at de er smittet, der kan gå fra uger til mange år inden katten begynder at vise symptomer. Sygdommen vil hos nogle smittet katte aldrig komme i udbrud.
FeLV er ikke en zoonose og katte kan kun smitte katte. Dette sker gennem urin, spyt ved bid og slåskampe, hvor deres blod blandes, eller blot ved almindelig soignering af hinanden. Smitte kan også ske via mad- og vandskåle. Drægtige hunkatte overfører også smitten til fostret og ligeledes kan killingerne blive smittet gennem modermælken.
Leukæmi er primært et problem i større kattehold, hvor der er tæt kontakt mellem kattene.

Symptomer:
Der er ingen typiske symptomer for katte-leukæmi, men en smittet kat har en øget risiko for at blive smittet med andre infektioner. Som følge af leukæmien kan ses følgende lidelser:
Blodmangel, gulsort, nedstemthed, vægttab, diarre´, blod i afføringen, luftvejeproblemer, ringe alvsresultater, feber, snottet, dehydrering, røde øjne, infektioner i huden og tandkød, dårlig sårheling

Diagnosticering:
Dyrlægen kan tage en blodprøve, hvis der er mistanke om leukæmi.

Behandling:
Der findes ikke decideret en behandling mod katte leukæmi, men det vil kræve en sekundær behandling af evt. andre infektioner, som katten måtte have. Virussen trives ikke så godt uden for katten, så en grundig rengøring, kan dræbe virussen i hjemmet.

Forebyggelse:
Det er muligt at vaccinere mod FeLV, hvor det kan have en beskyttende effekt, men det indebære at katten ikke i forvejen er smittet med FeLV. Katten kan jo være smittet gennem fosteret eller va modermælken. Hvis man har mange katte i hjemmet, kan god hygiejne have en god effekt, og muligvis en test inden der kommer nye katte til.

 

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.